Home    Kinderboeken    Over Olga    Trui detectives    Columns    Valkenogen    Iedere dag potvis    De blauwe draad


  Olga Maria Berger

    publicaties en informatie




De Geldropse schrijfster Olga Maria Berger schreef jarenlang content voor webpagina's en tijdschriften.

Oktober 2016: redactrice en schrijfsters van columns voor MooiGeldropMierlo.

In december 2015 verscheen "Honger in Homs" bij uitgeverij Averbode.

In mei 2015 werden twee korte verhalen van haar opgenomen in de bundel "Koud en teder" uitgegeven door Spruijt&Spruyt.

In 2013 gaf Zilverspoor de thriller "Valkenogen" uit voor jong volwassenen.

Eveneens in 2013 verscheen de roman "Iedere dag potvis" bij Freemusketeers.

Op 2 april 2011 kwam "De Erfdrager" uit. Een magisch realistische roman uitgegeven bij Zilverspoor.

Voor het Eindhovens Dagblad schreef zij in 2007 het zomerfeuilleton: “Een hand en een kus”.

In 2006 won zij de Literaire stimuleringsprijs Eindhoven, zowel de juryprijs als de publieksprijs. De juryvoorzitter was Kader Abdolah, o.a. schrijver van het Boekenweekgeschenk 2011.

In 2002 en 2003 bracht zij de "Trui" detectives uit bij uitgeverij Gopher.




Presentatie: koud en teder


Tien jaar geleden in 206 kreeg Olga Maria Berger de literatuurprijs Eindhoven uit zijn handen. Na tien jaar herkende hij Olga Maria nog en ze mocht hem interviewen.

Kader Abdolah is een begenadigd verteller

De MooiGeldropMierloKrant woensdag 16 nov 2016, 10:20

(fotograaf en redactrice: Olga Maria Berger)

Geldrop - Mierlo - Behalve de Sint had ook Kader Abdolah zijn intocht in de gemeente Geldrop-Mierlo op zondag 13 november. Voor liefhebbers van literatuur was dat net zo opwindend als voor kinderen de Sint. In de Kasteelhoeve promootte Kader zijn nieuwste boek: Salam Europa. Het is zijn 18e Nederlandse boek. Zijn boeken zijn in 25 talen vertaald. 'Het huis van de moskee' dat in 2005 uitkwam, is uitgeroepen tot het tweede beste Nederlandse boek ooit.

Veel belangstelling De zaal van de Kasteelhoeve was gevuld met meer dan 100 Geldropse en Mierlose mensen. Na de inleiding van Renny de Bruyn van 'Literair Café Dommeldal', kwam Kader aan het woord. Kader is een begenadigd verteller. Dat heeft hij van zijn grootmoeders geleerd in Iran, het land dat hij zelf consequent Perzië noemt. In het kleine dorp, hoog in de bergen, waar hij op 12 november 1954 geboren werd en waar hij zijn jeugd doorbracht was weinig te beleven. De avonden werden gevuld met verhalen. Kader vertelt deze middag hoe hij van Perzië in Geldrop terecht kwam en zijn verhaal is doorspekt met humor en armgebaren.

Vlucht naar Nederland Door zijn linkse politieke opvattingen moest Kader vluchten voor het Perzische regiem. Na een verblijf in Istanbul reisde hij met behulp van een mensensmokkelaar door naar Nederland. Hij wilde doorreizen naar Amerika, maar nadat hij tot drie keer toe was teruggestuurd, legde hij er zich bij neer dat hij in Nederland zou blijven.

Zijn dochters corrigeren Het eerste boek dat Kader las was Jip en Janneke. Zijn eerste schrijfpogingen in het Nederlands stikten van de fouten. Zijn oudste dochter, toen 8 jaar, corrigeerde zijn teksten. Hij betaalde haar per woord. Zijn jongste dochter nam het redigeer werk later van de oudste over.

Wil Kader terug naar Iran? Kader kan niet nog steeds niet terug naar Iran, daar wordt hij als een gevaarlijk persoon beschouwd. Na zijn dood wil hij in Iran begraven worden op een plek die hij nog kent van vroeger. Ooit gaat hij dus terug.

Mist zijn familie in Perzië hem? Voor zijn familie is het nog steeds moeilijk dat Kader in Nederland is en niet op bezoek kan komen in Iran. Zijn vader was doof en kon niet spreken en Kader was de oren en stem van zijn vader. Kader was belangrijk voor het gezin, de oudste broer, de pilaar van het gezin. Zijn moeder en zussen missen hem nog steeds.

Waarom is Kader zo succesvol in Nederland Kader vindt zelf dat hij niet meer talent heeft dan andere schrijvers. Hij wijdt zijn succes aan het feit dat in zijn verhalen twee culturen gemixt worden en er daardoor iets heel nieuws is ontstaan. Kader denkt nu nog in twee talen, soms in het Perzisch, soms in het Nederlands.

Wat vond Kader van de middag in de Kasteelhoeve "Het was een gezellige middag met veel enthousiaste en nieuwsgierige mensen." Boekhandel van Grinsven had gezorgd voor voldoende exemplaren van 'Salam Europa' en veel Geldroppenaren en Mierlonaren zijn nu in het bezit van een door Kader Abdolah getekend exemplaar.

Literair Café Dommeldal Literair Café Dommeldal is voor het negende jaar actief en houdt 7 bijeenkomsten per jaar. Ze nodigen bekende schrijvers uit die fictie en nonfictie schrijven. De bijeenkomsten zijn in de Kasteelhoeve van Geldrop.